«Να κοπεί θεσμικά εξαρχής η όρεξη στους πάσης φύσεως επιτήδειους και να αναπτυχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων προκειμένου να προστατευθεί ο δασικός πλούτος της χώρας και ιδιαίτερα σε περιοχές που δέχονται έντονες οικιστικές πιέσεις, όπως είναι περιοχές της Αττικής», εξέφρασε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσαν για την προστασία του δασικού πλούτου οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μίχας υπογράμμισε ότι η προστασία του δασικού πλούτου κρίνεται σε τρία κρίσιμα πεδία μαχών.
Το πρώτο όπως τόνισε είναι αυτό της πολιτικής βούλησης, εκεί που η Πολιτεία μέχρι πρότινος υπήρξε δίγλωσση και ανίκανη να γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα έργα και τα λόγια της. Απόδειξη αυτής της διγλωσσίας ήταν τα χίλια μύρια παραθυράκια στην περιβαλλοντική νομοθεσία, η μη ύπαρξη μέχρι πριν από λίγους μήνες αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, ακόμη και η προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος με τον τρόπο και το σκεπτικό που επιχειρήθηκε. Βούληση που εξέφρασε την άποψη ότι με την νέα ηγεσία επιτέλους ανατρέπεται και αλλάζει υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το δεύτερο είναι αυτό της πρόληψης. Μέχρι σήμερα η ελλιπής και καθυστερημένη χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση, η σύγχυση αρμοδιοτήτων είχαν ως αποτέλεσμα η έννοια πρόληψη να ακούγεται ως ανέκδοτο με τις λίγες εξαιρέσεις που υπάρχουν, δυστυχώς απλά να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Και το τρίτο πεδίο είναι αυτό της καταστολής – πυρόσβεσης, της προστασίας των δασών, της ζωής και περιουσίας των πολιτών, όπου φυσικά το πρόβλημα δεν είναι η αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών, αλλά η έλλειψη συντονισμού και η ασυνεννοησία.
Ο κ. Μίχας τόνισε ακόμη ότι η Νομαρχία Πειραιά υποδέχτηκε θετικά τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για τα καμένα της Αττικής καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τον δασικό πλούτο ενώ προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης πρέπει να στηριχτεί από όλους ώστε η θεσμική θωράκιση να συνεχιστεί :
- με την κύρωση των δασικών χαρτών
- με την αναμόρφωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής λαμβάνοντας υπόψη την άποψη περί συνεκτικών και όχι ανοικτών πόλεων
- με την αναμόρφωση και ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών. Και βεβαίως στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό σε καιρούς οικονομικής κρίσης,
- με την ενίσχυση των δασικών και πυροσβεστικών μας υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα.
Ακόμη ο Νομάρχης Πειραιά επισήμανε την ανάγκη έγκαιρης χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης και των συνδέσμων έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος καθαρισμού των δασών.
Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος έτσι ώστε οι χρηματοδοτήσεις να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που τους δόθηκε και όχι για άλλον.
Στη συνέχεια και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου της Νομαρχίας Πειραιά στον τομέα της προστασίας και θωράκισης του δασικού πλούτου, σημείωσε ότι ξεπερνώντας τυπικές αρμοδιότητες η Νομαρχία συνέδραμε ουσιαστικά στον κοινό στόχο :
1.Με την δραστική ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων αποκτώντας και διαθέτοντας σε 5 Δήμους της περιοχής (Αίγινα, Πόρο, Σαλαμίνα, Τροιζήνα, Επαρχείο Κυθήρων) πέντε (5) τελευταίας τεχνολογίας και φιλικά στο περιβάλλον, πυροσβεστικά οχήματα
2.Με την επιχορήγηση του ετήσιου δασικού προγράμματος της Δ/νσης Δασών. Ουσιαστικά σημείωσε ο κ. Μίχας η Νομαρχία Πειραιά έχει αναδειχθεί σε χορηγό των Δασαρχείων που υπάγονται στην κρατική Περιφέρεια με αποτέλεσμα το 90 % των έργων που έχουν εκτελεστεί τα τελευταία χρόνια να είναι με χρηματοδότηση της Νομαρχίας. Το 2007 διατέθηκαν 900.000,00 € ενώ το 2008 και το 2009 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε τη διάθεση ποσού 2 εκ. €
3.Με την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ σημειώνοντας ότι η Νομαρχία Πειραιά εξασφάλισε την χρηματοδότηση από του έργου της ανάπτυξης ενός Αυτόνομου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Πυρκαγιών.
4.Με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προγράμματα αναδασώσεων
Τέλος ουσιαστική και αποτελεσματική υπήρξε μέχρι σήμερα η λειτουργία του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου και του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Πολιτικής Προστασίας η οποία έχοντας καταγράψει όλα τα χρήσιμα δεδομένα και στοιχεία όπως τα μηχανήματα και οχήματα δήμων και ιδιωτών, τις ευπαθείς ζώνες για πυρκαγιές, τις δομές υγείας, τις εθελοντικές οργανώσεις, έχοντας προτείνει χώρους για καταυλισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχοντας προβλέψει την έγκριση πιστώσεων για τη ναύλωση μέσων για τη μεταφορά οχημάτων πυρόσβεσης στα νησιά μας είναι σε θέση να παρέμβει, να ενεργοποιήσει δυνάμεις όπου και όποτε απαιτηθεί και την επερχόμενη θερινή περίοδο.