Αποκλειστική συνέντευξη του μεγαλυτέρου σπηλαιοδύτη στον κόσμο.
Καταδύσεις στα σπήλαια της περιοχής της Κύμης
Επιμέλεια: Ζωή Αλεξανδρή
Το παγκόσμιο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι δεκάδες ανεξερεύνητες σπηλιές της περιοχής του Δήμου Κύμης.
Σπηλαιολόγοι και σπηλαιοδύτες από όλα τα μέρη του κόσμου, με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Κύμη, προκειμένου να εξερευνήσουν αυτές τις απάτητες σπηλιές. Οι είσοδοι των σπηλαίων αυτών βρίσκονται στις παρυφές της Δίρφης, σε τοποθεσίες μοναδικής φυσικής ομορφιάς και η συνέχειά τους χάνεται σε απύθμενα και ανεξερεύνητα βάθη.
Φέτος, στα σπήλαια της Κύμης καταδύθηκε για εξερεύνηση, ένας από τους 5 καλύτερους σπηλαιοδύτες του κόσμου, αν όχι ο καλύτερος, ο Βρεττανός Phil Short, τον οποίο συναντήσαμε μαζί με τους άλλους σπηλαιολόγους στο κατάλυμα που τους είχε παραχωρήσει ο Δήμος Κύμης, λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή για την εξερεύνηση των σπηλαίων.
Του ζητήσαμε να μας περιγράψει τις εμπειρίες του από τις εξερευνήσεις του ανά τον κόσμο και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα σπήλαια της Κύμης.
Περπατήσαμε μέχρι την πλατεία της Κύμης και καθίσαμε σε ένα καφενείο, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή.
Τον παρατηρούσαμε καθώς μιλούσε, θέλαμε να ανιχνεύσουμε την ποιότητα αυτού του ανθρώπου, που διάλεξε για τρόπο ζωής την περιπέτεια και τον κίνδυνο, τα σκοτάδια των σπηλαίων αντί για το φως, τις στενωπούς και τα αδιέξοδα αντί για την απλωσιά και την απεραντοσύνη.
Ψηλός, λεπτός, μυώδης, ευθυτενής, με λεπτό, σχεδόν παιδικό πρόσωπο και πολύ ζεστό βλέμμα. Το ύφος του σοβαρό και μετρημένο.
Καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξης, ενώ μιλούσε, παρατηρούσε τον κόσμο, την πλατεία, τα μαγαζιά και κάπου – κάπου αστειευόταν με τους συναδέλφους του και ιδιαίτερα με τον επικεφαλής της ομάδας, που έκανε χρέη μεταφραστή, τον Βασίλη Τριζόνη.
Ο Δήμος Κύμης σε αποκλειστικότητα σας παρουσιάζει αυτή την συνέντευξη.
ΔΗΜ: Η σπηλαιολογία είναι ταυτισμένη στη συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων ως μια περιπέτεια, μια εξερεύνηση. Είναι πράγματι έτσι ή είναι και κάτι άλλο;
PH.SORT: Είναι πράγματι μια περιπέτεια, μια ευκαιρία να δεις μέρη, που λίγοι άνθρωποι έχουν δει, να προσπαθήσεις να βρεις νέες ανεξερεύνητες περιοχές, μια απευθείας έμπνευση. Το περιβάλλον των σπηλαίων είναι δημιούργημα της φύσης και έτσι νιώθεις προνομιούχος, όταν βλέπεις κάτι που έχει δημιουργηθεί από τη φύση στην πιο αγνή του μορφή.
ΔΗΜ: Το ενδιαφέρον σας σταματάει εκεί ή υπάρχει και κάτι άλλο; Το ενδιαφέρον σας είναι και επιστημονικό;
PH.SORT: Είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Μέσα στην ομάδα υπάρχουν άτομα που εξερευνούν καθαρά για τον σκοπό της εξερεύνησης, άλλα για να πιέσουν και να υπερβούν τον εαυτό τους, άλλα απλώς για να δουν και άλλα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν την επιστήμη για να βρουν την ροή του νερού ή χαρτογραφούν την σπηλιά με την βοήθεια της επιστήμης. Έτσι διαφορετικοί άνθρωποι μέσα στην ομάδα έχουν διαφορετικούς λόγους που κάνουν σπηλαιολογία.
ΔΗΜ: Υπάρχουν ευρήματα που να χρησιμοποιούνται από εσάς τους ίδιους, ή γενικότερα από την επιστήμη; Αυτά τα ευρήματα τα δίνετε στην επιστήμη; οι επιστήμονες τα δέχονται;
PH.SORT: Όσον αφορά τις σπηλιές, που εξερευνούμε σε αυτό το ταξίδι, δεν έχουμε φτάσει σε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα, γιατί αυτό χρειάζεται πολλά χρόνια και πολλά ταξίδια για να επιτευχθεί. Το να καταλάβεις τη ροή του νερού, τη σχέση του με την ποιότητα του εδάφους και με την ικανότητα να συγκρατήσει το νερό, καθώς και τη γονιμότητα του εδάφους του βουνού, παραμένει ένας στόχος. Ένας άλλος στόχος είναι να καταλάβεις την επίδραση της βροχής, σε σχέση με την καταστροφή των δασών ακόμη και των δέντρων, με την αγροτική καλλιέργεια και ό,τι άλλο σχετικό. Όλο αυτό είναι σαν ένα πάζλ από το οποίο εμείς έχουμε βρει μερικά μικρά κομμάτια, τα οποία τελικά θα συνεισφέρουν στην γνώση του οικοσυστήματος της περιοχής. Συνήθως είναι δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα σε ένα ταξίδι δύο εβδομάδων.
ΔΗΜ: Γιατί ήλθατε στην Κύμη; Ποιό ήταν το ενδιαφέρον σας;
PH.SORT: Είμαι μέλος διαφόρων οργανισμών σπηλαιολογίας στην Αγγλία, για πολλά χρόνια. Ένας πολύ καλός μου φίλος είναι αρχηγός του αγγλικού τμήματος της ομάδας που ήλθε εδώ για να εξερευνήσει. Ο φίλος μου αυτός με προσκάλεσε να κάνω μερικές καταδύσεις σε κάποιες σπηλιές. Ο γεωλογικός σχηματισμός αυτών των σπηλαίων και η εξερεύνησή τους είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω περισσότερο από όλα. Έτσι αποδέχθηκα την πρόσκληση, μιας και είχα έλθει πριν μερικά χρόνια και είχα βιώσει το γύρω περιβάλλον.
ΔΗΜ: Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το πιο αξιόλογο σπήλαιο που έχετε δει στην περιοχή της Κύμης;
PH.SORT: Νομίζω η Παπασπηλιά, η δεύτερη στην οποία έκανα κατάδυση, γιατί εκεί, εκτός από την άμμο, βρήκαμε ένα σιφόνι 200 μέτρων με μια μεγάλη στοά με πολύτιμους σχηματισμούς. Ήταν όμορφο, ήταν το πιο ενδιαφέρον.
ΔΗΜ: Πως γίνατε σπηλαιολόγος, ποιό ήταν το κίνητρό σας και πότε ξεκινήσατε;:
PH.SORT: Νομίζω ότι ανήκω στους ανθρώπους εκείνους, που τους αρέσουν να κάνουν σπορ περιπέτειας, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, ιστιοπλοΐα ή οποιοδήποτε σαν κι αυτά. Ένα από τα κίνητρα που σε ωθούν είναι η ικανότητα να πας σε ένα μέρος του πλανήτη που κανείς δεν έχει πάει, να δεις κάτι που κανείς δεν έχει δει. Τώρα, με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείς να πετάξεις πάνω από ένα βουνό και να πάρεις μια φωτογραφία, να χρησιμοποιήσεις εικόνα από δορυφόρο. Η σπηλαιολογία είναι ένας τομέας που η τεχνολογία δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως σε εφαρμογή. Μια εξερεύνηση, που χρονολογείται από τον προηγούμενο αιώνα και είχε σταματήσει λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών, σήμερα μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί υπάρχουν τα μέσα. Ο άνθρωπος πρέπει να βρεθεί εκεί και να συνεχίσει τον δρόμο, για να δει τι υπάρχει μετά. Έτσι, είναι η τελευταία ευκαιρία του ανθρώπου, προκειμένου να ολοκληρώσει μια πραγματική εξερεύνηση σε απάτητες ακόμη περιοχές του πλανήτη.
ΔΗΜ: Υπάρχει κίνδυνος; Φοβάστε; Πώς το ξεπερνάτε;
PH.SORT: Με την εκπαίδευση. Με την εκπαίδευση μαθαίνει η ομάδα, κυρίως συγκεντρώνεται. Η ομάδα έχει επίσης κάνει πολλά χρόνια εκπαίδευση σε καταδύσεις και εξερευνήσεις σπηλαίων. Έχουμε ειδικούς σε διάφορους τομείς της σπηλαιολογίας, μέσα στην ομάδα. Κατ’ επέκταση, λοιπόν, απομακρύνεται το αίσθημα του φόβου. Με την εκπαίδευση κάνεις κάτι για το οποίο είσαι έτοιμος.
ΔΗΜ: Η σπηλαιολογία είναι το επάγγελμά σας; Έχετε κάποιο άλλο επάγγελμα; Από πόσων χρόνων ξεκινήσατε;
PH.SORT: Οι καταδύσεις είναι το επάγγελμά μου. Ξεκίνησα την εξερεύνηση σπηλαίων όταν ήμουν 14 ετών, σε μια εκδρομή περιπέτειας με άλλα παιδιά του σχολείου. Το επάγγελμά μου λοιπόν είναι οι καταδύσεις.
ΔΗΜ: Τι σας συναρπάζει περισσότερο με την σπηλαιολογία, τι είναι αυτό που σας γοητεύει;
PH.SORT: Δύο κυρίως πράγματα: Πρώτον η εξερεύνηση, η ευκαιρία να πας σε ένα μέρος του πλανήτη που κανείς δεν έχει πάει, που κανείς δεν έχει δει και δεύτερον, απλώς να δεις ένα δημιούργημα της φύσης που είναι πολύ όμορφο. Έτσι συμβαίνει και με την εξερεύνηση ενός σπηλαίου, είναι το πάθος για εξερεύνηση και η αναζήτηση της φυσικής ομορφιάς.
ΔΗΜ: Ποιο είναι το πιο όμορφο και πιο αξιόλογο σπήλαιο που έχετε δει;
PH.SORT: Είναι ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο στη Μαγιόρκα, που λέγεται Σαχότα. Πολλές εκατοντάδες χρόνια πριν, το σπήλαιο αυτό ήταν στεγνό, έτσι υπάρχουν πολλοί σταλαγμίτες, σταλαχτίτες και ερεχθίτες. Τώρα, το σπήλαιο αυτό είναι υποθαλάσσιο και οι σχηματισμοί του πολλοί καθαροί και όμορφοι.
Ευχαριστώ. Καλή επιτυχία στις καταδύσεις σας.
Επιμέλεια: Ζωή Αλεξανδρή